14 Aralık 2013 Cumartesi

Ab-ı Hayat


Merhabalar :) !

Bugün önceden okumuş olduğum bir haber yine gözüme çarptı. Su içip gençleşen Sarah Smith'in haberini duymuşsunuzdur. Duymadıysanız buradan okuyabilirsiniz.

Ben de dedim ki; suyun bir de manevi yönü ile alakalı neler varmış şöyle ufaktan bir bakayım.
Su içmenin cana can kattığını hepimiz biliyoruz. O yüzden suyun faydaları adı altında tek tek maddelendirip o güzelim gözlerinizi yormayacağım.
Benim için de yeni olan bir kaç bilgi yazayım dedim. Umarım sizde benim gibi bu bilgilerden istifade eder, 3 litre suyu her gün kana kana içmeyi alışkanlık haline getirirsiniz :) Yarasınnn okuyucularıma.


  • Peygamber efendimiz zaman zaman ayakta su içmiş ve bu şekilde su içmenin günah olmadığını göstermek istemiştir. Peygamber efendimiz ayakta su içerek ruhsat yönünü göstermiştir.
  • Konuyla ilgili rivayetleri beraber değerlendirdiğimizde ayakta su içilebileceği, ancak oturarak içmenin ise daha uygun olduğu söylenebilir.
  • İbni Abbas radıyallahu anhümâ şöyle dedi: "Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme zemzem verdim. Onu ayakta içti." (Buhârî, Hac 76, Eşribe 76; Müslim, Eşribe 117-119)
  • Ali radıyallahu anh ayakta su içti. Sonra da: "Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm" dedi. (Buhârî, Eşribe 16) 
  • İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: "Biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin zamanında, yürürken bir şey yer, ayakta iken de su içerdik." (Tirmizî, Eşribe 12. Ayrıca bk. İbni Mâce, Et`ime 25)
  • Abdullah İbni Amr şöyle dedi: "Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin ayaktayken de otururken de su içtiğini gördüm." (Tirmizî, Eşribe 12. Ayrıca bk. Nesâî, Sehv 100) 
  • Enes radıyallahu anh’ın rivayetine göre Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bir kimsenin ayakta su içmesini yasaklamıştır. Râvi Katâde şöyle dedi: Biz Enese, ya ayakta yemek nasıldır? diye sorduk. Enes: Ayakta yemek daha beter (veya kötüdür), dedi. (Müslim, Eşribe 113. Ayrıca bk. Tirmizî Eşribe 11) 
  • Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem “Ayakta su içmeyi yasaklamıştır”ifadesi, Müslimin bir başka rivayetinde “Ayakta su içmekten men etmiştir”(zecere) şeklinde geçmektedir. (Müslim, Eşribe 112, 114) 
  • Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!” (Müslim, Eşribe 116)
  • Ayakta su içmenin lehinde ve aleyhindeki hadisler dikkate alındığı zaman, Peygamber Efendimiz’in ayakta su içtiğine dair rivayetlerin, ayakta su içmeyi yasakladığını belirten hadislerden daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.

  • Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- suyu ve diğer meşrûbâtı üç nefeste içer (Buhârî, Eşribe, 26) ve bu husûsta da şöyle buyururdu: “Deve gibi bir nefeste içmeyin. İki veya üç nefeste için. Bir şey içeceğiniz zaman besmele çekin; içtikten sonra da «elhamdülillah» deyin! ” (Tirmizî, Eşribe, 13) 
  • Peygamber -aleyhisselâm- suyu üç nefeste içmenin faydalarını şöyle açıklamıştır: 
       1. Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. 

       2. Suyu üç nefeste içmek sağlığa daha uygundur. (Müslim, Tahâret, 65; Eşribe, 121) 

  • "Erkek, hanımına su içirdiği zaman sevap kazanır." (Suyûtî, Câmiu'l-Ahâdîs, Hadis No:1457)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder